Danielle Walker to autorka wielu książek
kucharskich, które cieszą się wielkim powodzeniem. Prowadzi również bloga i Instagram.
Napisała też wspomnienia, w których opowiedziała swoją historię związaną z
chorobą i wprowadzeniem zmian żywieniowych.
W książce tej mowa jest o chorobach
autoimmunologicznych. Wśród nich wymienić można: Hashimoto, cukrzycę typu 1.,
stwardnienie rozsiane (SM), toczeń, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące
zapalenie jelit, łuszczycę. Choroby łączy przewlekły stan zapalny wywołany przez
wadliwie działające komórki układu odpornościowego. Dlatego nazywane są
chorobami autoagresywnymi. Przyczyn ich powstawania może być wiele. Schorzenia mogą być dziedziczone, ale często aktywują je dopiero przebyte zakażenia wirusowe czy
bakteryjne, silny stres, palenie papierosów, oparta na wysoko przetworzonych
produktach dieta lub niedobory witamin (np. D). Choroby autoimmunologiczne są trudne do zdiagnozowania i
trudne do leczenia. Potrzeba czasu, aby uzyskać jednoznaczną diagnozę.
Wówczas też istnieje problem ze znalezieniem odpowiedniej drogi leczenia. Danielle
Walker doskonale to wyjaśnia w swoich wspomnieniach.
U autorki zdiagnozowano w wieku dwudziestu dwóch
lat ekstremalną postać wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - fachowo UC - colitis
ulcerosa), co w jej przypadku prowadziło jeszcze do zaburzeń wchłaniania,
niedożywienia i anemii. W ciągu pierwszych lat od diagnozy była wielokrotnie w
szpitalu, przeszła transfuzje krwi, dożylne podawanie żelaza, gwałtownie traciła
wagę, co z kolei prowadziło do artretyzmu, utraty energii, gwałtownego bicia
serca i innych problemów. Autorka zrobiła rozeznanie i dowiedziała się o
specjalnych dietach, które pomogły niektórym ludziom złagodzić objawy chorób. Między
innymi usunęła ze swojej diety pieczywo, mleko, masło, cukier, białe ziemniaki
i inne warzywa korzeniowe (ale np. marchewkę mogła jeść), aby zobaczyć, jak zareaguje jej organizm. Postanowiła
też napisać własne przepisy. Autorka opowiada o tym, jak jej choroba wpłynęła
na jej rodzicielstwo, pracę, związki ze znajomymi i małżeństwo. Wskazuje, że lekarstwa
są drogie, mają działania uboczne, a leczenie i pobyty w szpitalach bywają przytłaczające
dla osoby chorej i bliskich. Autorka otwarcie pisze o radościach i smutkach życia, które stają się bardzo poruszające dla czytającego. Mowa
jest o miłości i głębokiej wierze w Boga.
Podobała mi się lektura książka którą
warto polecać osobom zmagającym się z przewlekłymi chorobami. Polecam także
każdemu, kto chce prowadzić zdrowszy tryb życia lub po prostu jest ciekawy, w
jaki sposób dobór żywności może wpłynąć na życie. Niektóre partie książki
przekazane są w formie dialogów, co wpływa na odbiór lektury. Książka okazała
się interesująca i wciągająca. Dzięki bowiem książce zaczęłam zastanawiać
się, w jaki
sposób jedzenie, odżywianie może wpływać na chroniczne problemy zdrowotne.
Na końcu pozycji dodane są autorskie wskazówki żywieniowe i na co zwracać uwagę.
Danielle Walker, Jedzenie mnie uzdrowiło,
wydawnictwo AA, wydanie 2023, tytuł oryg.: Food Saved Me: My Journey of Finding
Health and Hope through the Power of Food, tłumaczenie Małgorzata Bartnowska, okładka
miękka, stron 320.